Вести од индустријата

Заштитна функција на прекинувачот 2

2021-09-24
Заштитна функција напрекинувач на електрично коло 2
1. Заштита од полнење
Заштитата за полнење е составена од двостепена надструја со двовремена граница на фаза и прекуструја со едностепена нулта низа. Струјата се зема од ТС на прекинувачот. Кога е вклучена заштитата за полнење, елементот на фазна струја на соодветниот дел ќе се исклучи по соодветното доцнење на поставувањето, а излезот од заштитата за полнење ќе го прекинепрекинувач на електрично коло. Откако ќе се активира заштитата за полнење, се активира заштитата од неуспех, а потоа другите прекинувачи се исклучуваат преку штекерот за одложена заштита од дефект. Дополнително, заштитата од дефект, заштитата на мртвата зона, заштитата од недоследност и дејствата за заштита од полнење се блокираат и повторно се затвораат. Заштитата за полнење се активира само кога линијата (трансформаторот) се полни и ќе излезе веднаш откако полнењето ќе биде нормално.
2. Заштита на мртвата зона
Причина за мртвата зона: Кога ќе се појави краток спој помеѓу прекинувачот и струјниот трансформатор, во многу случаи дефектот не може да се отстрани откако ќе се активира заштитата.
Значење на конфигурацијата на мртвата зона: Имајќи ги предвид таквите дефекти во мртвата зона во станицата, струјата е генерално поголема и влијанието врз системот е исто така поголемо. Иако е сигурен неуспех да се отстрани, акцијата за заштита од неуспех генерално бара долго одложување, затоа посебно Поставете заштита на мртва зона побрзо од дејството за заштита од дефект.
Влез за заштита на мртвата зона: врз основа на влезот за заштита од дефект, контролниот збор за заштита на мртвата зона исто така се става во функцијата за заштита на мртвата зона за да стапи на сила.
Дејството на заштитата на мртвата зона: трифазен сигнал за исклучување + трифазен исклучување + дејство на струјата на мртвата зона, заштитата на мртвата зона се активира по доцнењето на мртвата зона.
Излез за заштита од мртва зона: ист како излезот за заштита од дефект на прекинувачот, односно којпрекинувачисе исклучуваат на излезот од дефект на страничниот прекинувач, а кои прекинувачи се исклучуваат на излезот од мртвата зона на страничниот прекинувач.
Ова е причината зошто заштитата на мртвата зона е прикачена на плочата за заштита од дефект. Заштитата на мртвата зона може да се сфати и како алтернативна заштита од дефект.
3. Трифазна неконзистентна заштита
Потеклото на трифазната недоследност: За сплит-фазапрекинувач на електрично коло, поради квалитетот и работата на опремата, може да има неконзистентни дејства на трифазниот прекинувач за време на работата, што резултира со исклучување само на една или две фази, што е во не-целофазна абнормална состојба.
Штетата од трифазна недоследност: кога системот е во нецелофазна работна состојба, негативната низа, нултата низа и другите компоненти во системот ќе предизвикаат одредена штета на електричната опрема, а исто така ќе влијаат на правилното функционирање на заштитниот уред на системот, така што на електроенергетскиот систем не му е дозволено да биде долго Нецелосно фазно работење на време.
Ако повторното затворање на линијата е неуспешно, кога системот ќе влезе во нецелофазна работа, нема да има друга заштита за отстранување на овој дефект. Затоа, нецелофазната заштита (трифазна неконзистентна заштита) е инсталирана во прекинувачот на работата со поделена фаза. Кога фазата ќе достигне одредено време, другите фази се прескокнуваат.
Реализација на трифазна недоследност: Заштитна функција за елиминирање на абнормалната состојба на трифазна недоследност. Во високонапонските или ултрависоконапонските системи, напрекинувач на електрично кологенерално се става во
Се имплементира во телото, но се имплементира и во заштитата на прекинувачот (или заштитата на линијата).
Заштитата од недоследност е во телото на прекинувачот, барањата за противмерки на националната мрежа 18: прекинувачите од 220 kV и над напонското ниво треба да бидат опремени со трифазна положба на телото на прекинувачот
Неконзистентна заштита. Дури и по еднофазното исклучување напрекинувач на електрично коло, ако дејството на повторно затворање, прекинувачот не успее повторно да се затвори поради притисок, механичко, секундарно коло итн., трофазата мора да се исклучи во рок од 2-2,5 секунди и не е потребно повторно затворање. Обезбедете ја безбедноста на системот.
Кога нема трифазна заштита од неконзистентност во прекинувачот, може да се инсталира независен уред за трифазна заштита од недоследност. Независна трифазна неконзистентна заштита освен за прекинувачи
Покрај помошниот контакт или контактот на положбата што го формира почетното коло за проценување на трифазната недоследност, струјата од нулта низа и струјата од негативна низа, исто така, може да се користат за блокирање на колото за да се подобри веродостојноста на колото.
Внесување на трифазна заштита од недоследност: кога ќе се стават и меката плоча и тврдата плоча за заштита од трифазна неконзистентност, функцијата за заштита од трифазна неконзистентност ќе работи.
Трифазен неконзистентен почеток: влезот во трифазна позиција на скок е неконзистентен + позиција на скок фаза без проток.
Дејството на трифазната заштита од неконзистентност: недоследноста се активира со контролниот збор за отворање на нулта низа, неконзистентниот почеток се активира со критериумот струја на неконзистентна нулта низа, а потоа трифазниот прекинувач се исклучува преку неконзистентниот штекер за доцнење. . Неусогласеноста се активира со контролниот збор за отворање на негативна секвенца, неконзистентниот почеток се активира со критериумот струја на неконзистентна негативна низа, а потоа трифазниот прекинувач се исклучува од неконзистентниот штекер за одложување. Кога горенаведените два контролни збора ќе се извлечат, трифазенпрекинувач на електрично колоќе бидат исклучени од неконзистентниот штекер за одложување по неконзистентниот трифазен старт.
Акцијата за заштита од трифазна неусогласеност не започнува со дефект, а во исто време повторното затворање е блокирано.
Заклучување на трифазна неконзистентна заштита: Напрекинувач на електрично колое во трифазна неконзистентна состојба 12 секунди, се огласува аларм за неконзистентност на положбата и блокирана е трифазната заштита од неконзистентност.
Принципот на поставување на временското реле на трифазната неконзистентна заштита: Поставувањето на одложеното поставување на трифазната заштита од неконзистентност на уредот за заштита на релето треба да може да го избегне времето на дејство на повторно затворање.
4. Скок за инстант следење
Оваа јамка зависи од корисникот да одлучи дали да ја стави внатре. Моменталното следење е поделено на: еднофазно следење, двофазно патување комбинирано трифазно и трифазно следење. Скокни по излезот од овие три јамки
За овапрекинувач на електрично коло, само горенаведените три кола можат да испратат команда за патување кога е активен почетниот елемент. Еднофазно следење: примете го сигналот за еднофазно исклучување Ta, Tb, Tc од заштитата на линијата и ќе дејствува елементот со висока константна струја на соодветната фаза и ќе се појави моментално исклучување на фазата.
Двофазно исклучување и трифазно исклучување: се прима двофазниот сигнал за исклучување од заштитата на линијата и се прима само двофазниот сигнал за исклучување и се активира елементот со висока константна струја на која било фаза и трифазниот исклучувањето ќе се комбинира по задоцнување од 15 ms.
Трофазно следење: Откако ќе се прими трифазен сигнал за исклучување и ќе дејствува струјниот елемент со висока константна вредност на која било фаза, моменталното трифазно исклучување излегува.
5. Пресуда за исклучување на наизменичен напон
Критериумот за проценка на исклучувањето на наизменичниот напон е: заштитата не стартува, а векторската сума на трифазниот напон е поголема од 12V, а абнормалниот сигнал за кратка линија на ТВ се испраќа по задоцнување од 1,25 секунди. Кога телевизорот е исклучен, компонентата со фактор на ниска моќност ќе се повлече, а функциите за откривање синхронизација и откривање непритисок ќе бидат излезени, а другите функции се нормални. Кога трифазниот напон ќе се врати на нормални 10 секунди, тој автоматски ќе продолжи со нормална работа.
6. Аларм за ненормална положба на патување
Кога TWJ е активен и фазното коло има струја или TWJ позициите на трите фази се неконзистентни, абнормалноста на TWJ ќе се пријави по доцнење од 10S.
прекинувач на електрично коло
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept